Back to Blog
Classic cars and fashion

Blog David: Auto- en modemuseum in Malaga (Nieuwsbrief no. 24, nov 2018)

De meeste mensen zullen naar Zuid Spanje gaan vanwege het weer, het landschappelijk schoon en wellicht de gastronomie. Maar ook architectuur en kunst lonken en zijn toeristentrekkers. Dit geldt zeker voor Granada, Sevilla en Cordoba. We ontdekten dat ook Malaga hoge ogen gooit op deze gebieden.

In Malaga zijn verschillende interessante musea. Wij bezochten het Carmen Thyssen Museum voor moderne kunst en het museum van Automobielen en mode (er is ook nog een Picasso museum).

In beide musea was het rustig en hadden we alle tijd om de collecties te bekijken. Bijgaand volgt een impressie van ons bezoek aan het museum van auto’s en mode.

Het Automobiel museum ( Museo Automovilistico de Málaga) is geopend in 2010 en gevestigd in de gerenoveerde zijvleugel van een oude tabaksfabriek (de locatie is plaatselijk bekend als La Tabacalera). In dezelfde expositieruimte wordt ook mode getoond. Een rijke Portugese textiel-industrieel verzamelde in navolging van zijn vader de mooiste en meest karakteristieke klassieke auto’s.

We waren geïnteresseerd want een museum met bijzondere auto’s (van oldtimers tot hedendaagse uitdagende ontwerpen en concepten) en mode is geen alledaagse combinatie maar wel een heel spannende.

Eerlijk gezegd lijkt het er wel op dat het aanvankelijk een automuseum was waar iemand gedacht heeft dat een lardering met mode interessant en aantrekkelijk zou zijn en – niet onbelangrijk – goed voor de bezoekersaantallen. Aan de andere kant was – zoals gezegd – de Portugese eigenaar van de auto verzameling een textiel-baron, dus wie weet.

Maar het geheel is in ieder geval Toys for boys and eye candy for girls, zoals ik ergens las. De auto’s waarschijnlijk vooral voor mannelijke bezoekers en de mode voor de vrouwen.

De auto’s staan dominant opgesteld in een moderne, sobere ruimte en zijn ‘thematisch’ gegroepeerd met voorbeelden van kleding uit een bepaalde tijd.

Beroemde Jaguar modellen met wat mode er tussen opgesteld
Het oudste voertuig (een Amerikaanse Winner) is van 1897 en is duidelijke afgeleid van een paardenkoets. De allernieuwste aanwinsten zijn voertuigen die andere dan fossiele brandstof gebruiken.

Ook de beroemde eigenaren worden genoemd denk aan staatshoofden, bekende miljonairs en publieke figuren als Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Elvis Presley, Marlene Dietrich, John Lennon en Evita Peron. Versieringen met edelmetaal, bijzondere interieurs met  bekledingen van struisvogel- en nertsen bont, kostbare houtsoorten, paarlemoer-dashboard, ivoren en zilveren handvatten, swarovski’s en kristallen zorgen voor de nodige bling bling. Het zal niet verbazen dat extravagantie en bescheidenheid hier op gespannen voet met elkaar leven.

Thema’s zijn bijvoorbeeld Belle Epoque (tijdperk tot Eerste Wereldoorlog), The Golden 20’s (ook wel ‘The Roaring Twenties’ genoemd), Art Deco, Popular Cars, Design Cars, Dream Cars (Amerikaanse óver the top cars’ waaronder vooral Cadillacs), The Alternative Energies etc.

Toelichting over de auto en de mode en soms wat anekdotes staat steeds op twee bordjes met informatie in het Spaans en Engels. https://www.youtube.com/watch?v=sxr7_Lg0_4o

Voor wat betreft de mode is er getracht om de evolutie van Haute Couture in de 20e eeuw te tonen met bekende namen als Dior, Galliano, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga en vele anderen.

Voor de liefhebbers is er ook een grote collectie hoeden en hoedenkoffers te bewonderen.

 

De presentatie van het modegedeelte laat te wensen over
Ons als verwende bezoekers van (mode)tentoonstellingen (zie hierna volgende rapportage over Viktor&Rolf) komt de inrichting van het mode gedeelte – eerlijk gezegd – soms wat obligaat of zelfs oubollig over. Maar toch was het een onverwacht genoegen en er was veel te zien is.
Back to Blog
Translate »