Back to Blog

Verre van mooi, maar mooi van verre over Michelle en Willem van Leo Mineur, Nieuwsbrief no. 13, (sept. 2015)

Als je zoals wij kleding op maat maakt die helemaal toegesneden kan zijn op iemands persoonlijke smaak, tref je regelmatig bijzondere klanten. Michelle Geurts en Willem Kerssemeijer – samen runnen ze het Rotterdamse reclame-atelier Leo Mineur –  horen daar zeker bij.

Van de zomer kwamen ze bij ons voor een trouwjurk voor Michelle.

Aan het toenmalige reclame atelier heb ik jeugdherinneringen.

Toen ik als jongetje iedere dag (behalve zondag, ja ook op zaterdagmorgen…) met bus (lijn 33) en tram van Overschie naar de Vrije School in Kralingen reisde, zag ik vanuit tramlijn 16 op de Goudsesingel op een kale vlakte, ongeveer tussen de Lombardkade en het Pompenburg, een grote loods met daarvoor grote geschilderde borden voor de nieuwe films in de bioscopen. Intrigerende beelden van strijdende Indianen (‘Apaches’, vast een film voor boven de 14 in het toenmalige Rex theater, of uiterst verleidelijke en luchtig geklede dames voor de films voor boven de 18). Allemaal wat explicieter dan ik op de Vrije School gewend was. Ik heb er nog steeds last van.

Leo Mineur is een naam die al decennia lang verbonden is aan het Rotterdamse. Met het verdwijnen van de geschilderde borden boven de ingang van de bioscoop werd de aandacht verlegd naar bijvoorbeeld muurschilderingen. Er zij er diverse in Rotterdam. Het schilderij op de kop van de straat van onze winkel, de Van Oldenbarneveltstraat, voorstellende Multatuli is daar een mooi voorbeeld van.

Op internet vond ik de geschiedenis van het bedrijf beschreven door Siebe Thissen, hij zegt over de huidige eigenaar:

Willem Kerssemeijer van Atelier Leo Mineur herinnerde zich dat zijn interne bedrijfsopleiding een duidelijk kwaliteitscriterium kende:

“Verre van mooi, maar mooi van verre”. Muurkunst was een kwestie van schaal en maat, van suggestie, illusie en beïnvloeding”.

Afsluitend mag een beschrijving van de doorstart hier niet ontbreken:

Na langdurig nachtelijk beraad (“Gedomineerd door tien procent ratio en negentig procent emotie”) kochten Willem Kerssemeijer en Michelle Geurts de rechten van het bedrijf en maakten als Reclame Atelier Leo Mineur een doorstart.

Schoorvoetend werd gestart in een garagebox in Schiedam en vier jaar later kon een groot bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs worden betrokken.

Het Atelier maakt vandaag weer muurschilderingen, onder andere in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst  (waaronder een werk van Lydia Schouten op de hoek van de Witte de Withstraat en de Eendrachtstraat en een schildering van Arthur van de Pols aan de Schiedamsesingel). Ook Diergaarde Blijdorp behoort tot de klantenkring van het bedrijf.

Back to Blog
Translate »