Back to Blog
Haute Couture in Rotterdam

Column David: Thierry Mugler in de Rotterdamse Kunsthal (Nieuwsbrief no. 29, januari 2020)

Thierry Mugler: Couturissime – Kunsthal

Ieder land heeft z’n eigen Thierry, Frankrijk heeft de inmiddels 70 jarige Thierry Mugler.

De reizende tentoonstelling van zijn werk was eerder te zien in het Montreal Museum of Fine Arts en is van de hand van curator Thierry-Maxime Loriot. 

De Kunsthal scoort hier goed mee want de eerdere succesvolle exposities van Jean Paul Gaultier (2013) en Viktor en Rolf (2018, zie Nieuwsbrief 24) werden ook door hem samengesteld. Daarnaast had hij bemoeienis met de fraaie expositie van modefotograaf Peter Lindbergh.

Artistiek succes betekent ook commercieel succes want de bezoekersaantallen zijn booming. De jaaraantallen breken records en Thierry Mugler scoorde de eerste acht weken in de Kunsthal al 80.000 bezoekers. De extra toeslag van € 2,50 per bezoeker tikt zo lekker aan. Tel uit je winst.
Een van de keren dat we er zijn, is het zo druk dat we dreigen door de ruggen van andere bezoekers weinig of niets te zien van de expositie. 

Reeds bij het betreden van deze indrukwekkende expositie in de Rotterdamse Kunsthal wordt duidelijk dat hier een modeontwerper naar voren komt die het theater niet schuwt.

Het eerste wat we zien is het eerder genoemde kostuum van Macbeth, met een dergelijke amuse schep je verwachtingen.

Vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw is deze créateur baanbrekend bezig. Dat is te zien aan de ongeveer 150 geëtaleerde objecten, die gaan alle kanten op: pure mode (waaronder parfum), theater, fotografie, americana, comedy, cabaret, cartoons, cinema, erotiek, fetish en macht. Dat vereist wat uitleg. 

De bezoeker wordt niet alleen verwend met heel veel spektakel, oogstrelende belijningen en profielen, ondraagbare over- de- top creaties, intimiderende power outfits en met veel smaak gebrachte kitsch maar ook met heel goed draagbare pakjes en jurken. Bijna geen bezoeker kan de verleiding weerstaan om niet te fotograferen. 

De outfits zijn strak gesneden met brede schouders en de onvermijdelijke  wespentaille. Het gebruik van zeer verschillende materialen (waaronder glimmend metaal, glitters, kunststof en rubber) naast goud, zwart en felle kleuren maken de kleding extravagant en krachtig.

In zijn tijd baart hij opzien met zijn shows die spectaculair en baanbrekend zijn, de toenmalige modewereld wordt opgeschud.
De hang naar theater is niet te missen, hij ontwierp voor de Comédie Française maar bijvoorbeeld ook voor de clip van George Michael Too Funky.  Hij is niet voor niets opgeleid als danser.

Het americana aspect is het best te omschrijven als de her en der toegepaste Hollywood-achtige versieringen en ornamenten zoals bijvoorbeeld de Harley Davidson achtige outfits. Een top als de voorkant van een motorfiets met handvatten en buitenspiegels spant de kroon: volkomen ondraagbaar en over de top maar tot in de puntjes uitgedacht. Kunst of kitsch?

De stripboek-achtige benadering waarvoor hij soms kiest, zie je in de stijlvolle creatie die gemaakt lijkt voor de zus van Spiderman (afbeelding van internet).

Naar erotiek en fetisjisme hoef je niet lang te zoeken. Kousen, jarretels, ontblote borsten of zweepjes (en andere sm-attributen) zijn veelzeggend. Opvallend daarbij is de liefde voor details en de creatieve precisie die aan de dag gelegd wordt. Zijn vrouwen zijn zowel wulps als stoer en eisen hun plaats op. Echt ordinair, in de betekenis van plat, grof, laag bij de gronds of vulgair wordt het zeker niet, maar de randen worden opgezocht en provocatie niet uit de weg gegaan. Als het waar is dat de mooiste bloemen aan de rand van het ravijn groeien, is Thierry Mugler een onbevreesde bloemen-plukker die ons laat genieten van zijn oogst.

Op het gebied van fotografie doet hij ook opvallende dingen. Hij werkt met veel bekende (mode) fotografen (o.a. Helmut Lang en Guy Bourdin) samen en ontwikkelt zelf ook een opvallend oeuvre waarin bijzondere architectuur en natuur een plaats krijgen. Een aantal van zijn foto’s zijn inmiddels iconisch. Hij is een van inspirators die de modefotografie een grote inbreng geeft in glossies en mode-magazines. Uiteindelijk zal het een autonome kunstvorm worden.

Als in het begin van deze eeuw het modebeeld kantelt in een minimalistische richting met meer meisjesachtige, fragiele silhouetten in plaats van hyper sensuele powervrouwen raakt de rol van Mugler uitgespeeld en voelt hij zich genoodzaakt zich terug te trekken.In 2008 is het Beyoncé die hem herontdekt. Hij gaat helemaal los in de ontwerpen voor haar I Am Sasha Fierce tournee. Verschillende stukken van deze expositie in de Kunsthal hebben daar hun oorsprong.
De indrukwekkende opkomst bewijst dat zijn oeuvre nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Mode voorspellingen voor het nieuwe decennium

In Conscious Fashion doet Cécile Narinx een poging in kort bestek iets zinnigs te voorspellen over de toekomst van de mode in het volgende decennium.
We besteden hier regelmatig aandacht aan (zie Nieuwsbrief 3 Bangladesh Bastards, 2014), no 24 en no 28 . We haalden onder meer aan dat onder invloed van het klimaat en de druk op het milieu het noodzakelijk is voor de mode-industrie om te veranderen. Het behoort al jaren tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Materialen, productievormen, logistiek en arbeidsomstandigheden moeten aangepakt worden. Er wordt gezocht naar alternatieven voor traditionele grondstoffen als bijvoorbeeld katoen (dat bij de productie enorme hoeveelheden water nodig heeft). Minder milieu belastende materialen en gerecyclede materialen worden onderzocht en ontwikkeld.
Daarnaast rukt de electronica op in de kleding. denk bijvoorbeeld aan sensoren e.d.
Ook de maatvoering moet beter, dat moet de groei van onverkoopbare voorraden (dead stock) tegen gaan. Als makers van ‘slow fashion’ dragen we een klein steentje bij. Maatkleding is geen weggooi-kleding en de keuze van kwaliteitsstoffen bevordert de duurzaamheid. David’s activiteiten op het gebied van production on demand (zie Nieuwsbrief 28) kunnen op een andere manier bijdragen aan een bewuster gebruik van de mode.
Beide maken het mogelijk een persoonlijk, meer verantwoorde, geïndividualiseerde kledingstijl te realiseren. Helaas ondervinden wij al jaren dat het  kosten-aspect een belangrijke barrière is. Slow fashion van hoogwaardige materialen, ambachtelijk verwerkt en op maat gemaakt eist z’n prijs. Voor de prijzen waarvoor veel massagoed aangeboden wordt, kunnen wij onze materialen niet eens inkopen.

David op Etsy

In vervolg op ons bericht in de vorige Nieuwsbrief  (D.DAVID Accessories voor REDBUBBLE, redbubble.com/people/ddavid2019) is er nu ook een  ETSY shop (etsy.com/shop/DDAVIDDESIGNS).
De veelheid aan artikelen is aangevuld met tassen, kimono’s, zwemkleding, haarbanden, tafelkleden etc.
Onderstaand overzicht geeft een indruk

De DORIENDAVID klassieker

De foto van deze jurk, de Lempicka (naar de beroemde kunstenares Tamara de Lempicka) is genomen in het atelier van Aad de Wit, die indertijd zijn atelier had in de Moordrechtse watertoren.
De fotograaf was Hieronymus Evers en het model Valeria.
Valeria draagt de eerste versie van deze onorthodoxe jurk met een stoer cowboy-laarsje.
Het materiaal van de jurk is een soepele blend van wol en zijde.
Later zijn er ook versies geweest met aangepaste lengte en mouwen.
Ook ons laatste model de Manhattan (zie vorige Nieuwsbrief) is er qua stijl aan verwant.

FIGUURLIJK GESPROKEN
Deel de nieuwsbrief

Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die …enz., enz.

Wil je de eerdere edities van de nieuwsbrief bekijken? Klik hier

Deel de nieuwsbrief met anderen!  Ja, ik schrijf ……… direct in

Of stuur de nieuwsbrief door d.m.v. onderstaand ‘Forward’ knop.

Forward

VOLG ONS VIA

Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © DORIENDAVID 2015, All rights reserved.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier

DORIENDAVID – Couture 
Openingstijden: di – vrij van 10.00 tot 18.00 uur en zat van 10.00 tot 17.00 uur
Tevens op afspraak: Bel 010-4148878 of 06-12756350

Van Oldenbarneveltstraat 92 | Rotterdam | doriendavid@hetnet.nl | www.doriendavid.com
DORIENDAVID is ook online verkrijgbaar Shop online

Thierry Mugler in de Kunsthal
Expositie Thierry Mugler
Back to Blog
Translate »