Back to Blog

Column David: De bruid die niet wist dat ze ging trouwen (Nieuwsbrief no. 16, sept. 2016)

Op een regenachtige maandag wandelden ze in Rotterdam langs onze gesloten winkel toen zij haar partner staande hield om hem te wijzen op een bijzondere tule rok in de etalage.

Je kent dat wel, man en vrouw lopen voorbij, de vrouw kijkt, houdt in, stopt, de man wil automatisch doorlopen, maar de vrouw wijst hem op iets wat ze bijzonder of mooi vindt.
Wat ze niet wist is dat haar vriend dit moment opgeslagen had en een heimelijk plan beraamde.

Ze zijn al jaren samen, ouders van een aantal kinderen maar trouwen was er nog niet van gekomen.

Enkele dagen later kwamen wij in het scenario. Een dame stapte binnen en zei: ‘’Mag ik u een rare vraag stellen? Kunt u een bruidscombinatie maken zonder dat u de  bruid te zien krijgt?”.

Het antwoord laat zich raden, als we over de juiste maten konden beschikken, waren er geen barrières.

Dat bleek geen probleem want deze dame was de moeder van de (onwetende) bruid en kon er wel voor zorgen dat we een passend jurkje kregen voor de maten.

In overleg met de aanstaande bruidegom en de ook in het complot zittende vader van de bruid werd een combinatie met de bewuste rok uitgekozen. Kleur en stof werden bepaald en de bestelling werd gedaan. Uiteraard was de tule rok een deel van de bestelling.

Er bleek een reis naar Las Vegas besproken, er zou in het geheim kleding voor de kinderen uitgezocht worden  (die mochten ook niets weten want zouden hun mond voorbij kunnen praten). Pas op de avond voor het verrassende aanzoek, zou de kleding als bij toverslag tevoorschijn komen.

De maten lieten zich goed aflezen uit het voorbeeld jurkje, we maakten een patroon op deze maten en vervolgens de definitieve uitvoering in de uitgekozen stoffen. We misten natuurlijk de gebruikelijke passessies maar zijn vol vertrouwen over de goede afloop. We hopen binnenkort foto’s te zien van een stralende bruid en te horen hoe het allemaal afgelopen is.
Dit soort spannende opdrachten is natuurlijk zeldzaam maar we hebben meer niet voor de hand liggende situaties gehad….

Bruid in de Maxima-stijl

Dit is de jurk, nu de man nog

Als je in je werk met grote regelmaat met mensen te maken hebt die gaan trouwen weet je dat de waarde die aan de trouwdag gehecht wordt uiteenloopt van ‘de mooiste dag van m’n leven’ tot ‘even een boterbriefje halen’.

Het is niet zelden voor velen een goede aanleiding om een leuk feestje te organiseren. Bij de een is het wat beter te zien dan bij de ander maar het is toch een gebeurtenis die nauwelijks voor te stellen is zonder emoties.

Voor zo’n belangrijke stap wil men doorgaans speciaal gekleed gaan. Vrouwen nemen hierin traditioneel het voortouw.

Aanstaande bruiden en hun moeders zijn vaak een genot om te helpen. Aan alles is te merken dat beiden er naar toegeleefd hebben, het is een feestje. Moeders raken niet zelden ontroerd als ze hun dochter in een trouwjurk zien. Maar ook het vooruitzicht voor zichzelf iets leuks te kunnen kiezen, laat velen niet onberoerd.

We hadden een keer een bruid die er niet bij stil gestaan had hoe belangrijk het ook voor haar moeder was. Ze was bij wijze van verrassing  voor iedereen, in het buitenland getrouwd.

Toen ze haar moeder vertelde tijdens de vakantie getrouwd te zijn, was deze hevig teleurgesteld en zei emotioneel dat ze zo had uitgekeken naar de hele ceremonie. Het samen uitzoeken van kleding, de accessoires  en alle andere voorbereidingen miste ze nu. De oplossing was dat het huwelijk met alles erop en eraan thuis toch nog eens over gedaan werd met niet alleen een stralende bruid maar ook een stralende moeder.

Maar soms is de volgorde wat anders. We hadden een keer een zelfbewuste jonge vrouw in de winkel die verliefd werd op een van onze jurken. Ze besloot de combinatie te kopen met de woorden: ‘Zo de jurk heb ik, nu de man nog’. Wie schetst onze verbazing toen ze aardig wat jaren later terug kwam en verzocht wat kleine aanpassingen aan de jurk te doen want ze ging erin trouwen.

Zoals gezegd, spelen emoties vaak een belangrijke rol in de beslissing om te gaan trouwen en bij de gebeurtenis zelf. Maar soms lijkt het vooral om praktische zaken te gaan, bijvoorbeeld een tatoeage of een paar schoenen…..

Een pittige Spaanse schone kwam in onze studio in Amsterdam met de vraag of we een jurk voor haar konden maken waarin haar tatoeage op haar rug goed uit zou komen. Zowel het model jurk als de kleur en het materiaal waren belangrijk. en als een echte Latijnse moest het natuurlijk behalve stoer, ook romantisch zijn.

We hebben toen een jurk ontworpen met mooi decolleté en een diep uitgesneden rug van een lichtblauwe metallic-zijde. Het witte kant maakte het ontwerp af.

Back to Blog
Translate »