Column: Klanten en andere passanten: In den beginne (Nieuwsbrief no. 09 maart 2015)
In den beginne
Het is meer dan 25 jaar geleden. We zijn gevestigd op de Overblaak, onder de kubuswoningen, de toenmalige Modepromenade Overblaak. We staan aan het begin, het is onze eerste winkel. Het is de periode waarin we verklaren ‘last te hebben van goede ideeën op het gebied van mode’.Onze ontwerpen zijn heel afwijkend van het gangbare aanbod en alleszins betaalbaar.
Een oudere vrouw beladen met boodschappen van de markt ziet iets wat ze wil kopen maar ze heeft weinig geld. Ze heeft een Oost-Europees accent. We zijn goed van vertrouwen en spreken af dat ze een deel betaalt en de rest later. Ze komt iedere week trouw wat betalen, meestal in muntgeld. Ze betaalt in de loop van de tijd keurig het hele bedrag af. Het is echt een lieve vrouw. Iedere keer krijgen we als toegift een stukje fruit van de markt. Ook later komt ze af en toe nog even wat fruit brengen en gedag zeggen.
De kleren van de keizer
Ze woont ietsje verderop op de Keizersgracht waar we onze winkel hebben,
We kunnen het statige grachtenpand waar ze woont vanuit de winkel zien
Ze is erfgename van een al om bekende onderneming en schijnt kind aan huis te zijn bij de royals
Alle winkeliers in de buurt kennen haar en vrezen haar met grote vreze.
Ze praat heel erg bekakt en heel erg hard maar heeft absoluut een feilloos gevoel voor mode en stijl,
Ze houdt ervan te pingelen en is bijna niet tevreden te stellen
Maar ze waardeert het vakmanschap en haat ‘s lands bekendste couturiers, die ook in dit deel van Amsterdam gevestigd zijn.
Naast een overdosis aan stijlgevoel heeft ze ook haar wat rauwe humor. Bij tijd en wijle vindt ze het heerlijk zich grof tot zeer grof te uiten.
Als we naar Turkije met vakantie gaan, geeft ze ons een reistip. ‘Koop een worst van goud om je hals, heb ik ook gedaan, lekker voordelig daar’.
Mijn dochter leent haar ‘Alleen maar nette mensen’ uit. Binnen de kortste keren is ze trerug. Ze heeft het boek verslonden en genoten van het hoge Amsterdam-Zuid gehalte.
Ze laat weten dat als we uit Amsterdam vertrekken ze echt niet naar Rotterdam zal komen. Als ze Rotterdam zegt, kijkt ze alsof ze iets vies in de mond heeft. Ze houdt woord maar is kennelijk verknocht aan onze kleding want recent vraagt ze voor haar naaister advies hoe onze kleding te vermaken.
Ons bin zuunig
Van het oudere stel dat binnenkomt herkennen we hem onmiddellijk.
Hij was primus interparis van ‘s lands hoogste vergaderorgaan
Ze hebben binnenkort een bijeenkomst waar het staatshoofd bij is
En willen gepast gekleed gaan.
Het is een vriendelijk stel. Ze kwamen al eerder.
Zij kijkt kritisch rond maar heeft vooral belangstelling voor de prijzen
Maar ook het uitverkooprekje biedt geen uitkomst
Hij meldt met enige trots pas nog zo goed geslaagd te zijn bij Action
Ik vraag hem of hij als politicus de berichtgeving over de misstanden in de Aziatische confectieateliers bijhoudt.
Hij zegt dat je dan helemaal niks goedkoops meer kan kopen.
Ik zeg dat dat misschien ook wel beter is.
Als we hem weer eens op tv zien, letten we extra op zijn kleding.
Een eminente dame
Ze komt op een oud fietsje aan en blijkt de vrouw die in een ver verleden m’n mannenhart met haar Stille kracht sneller deed kloppen. Ze is nog steeds prachtig en woont wat verder aan de Amsterdamse gracht. Ze zegt zich nog immer Rotterdamse te voelen. Dat is de reden dat ze naar ons toe gekomen is. Ze vindt het leuk om door Dorien, een Rotterdamse ontwerpster gekleed te worden. Wij doen het met erg veel plezier. Er verschijnen foto’s van haar in de showbladen met onze kleding en met onze sieraden. We zijn trots.