Blog David: Genius at work met de hand van God, Rodin in Groningen, (Nieuwsbrief no. 18, febr. 2017)
|
|
De denker (le penseur)
Wij, als kunstliefhebbers hebben veel van zijn werk gezien in het Rodin Museum in Parijs en in diverse musea in Amerika. Daarnaast hebben wij als Rotterdammers een speciale band met zijn werk omdat een bronzen beeld van hem, de Lopende Man, op een prominente plek staat in de stad op de Westersingel. Het eerste werk van Rodin werd overigens in deze stad al getoond op een tentoonstelling in 1899 (!). Deze tentoonstelling leidde tot de schenking van het gipsen beeld ‘Eva na de zondeval’ door Boijmans van Beuningen aan het museum.
Het museum zegt over dit werk: Vlak na de zondeval buigt Eva schaamtevol het hoofd en slaat de armen om haar borsten. Deze levensgrote, in gips gegoten ‘Eva’ is in 1899 na een Rodin-tentoonstelling in Rotterdam aan het museum geschonken. Het was de eerste Rodin in een Nederlandse collectie. Naar aanleiding van de schenking heeft Rodin zelf Museum Boijmans bezocht.
Maar aan deze voorspoedige tijden en internationale belangstelling gingen grote teleurstellingen vooraf. Zo werd werk bij inzendingen voor musea/exposities niet alleen geweigerd maar ook bespot en werd hij er zelfs van verdacht, afgietsels van modellen te gebruiken voor zijn beelden (een doodzonde in die tijd). Een beeld van de beroemde schrijver Honore de Balzac kreeg forse kritiek, het zou een onbehouwen structuur hebben, terwijl latere kunstenaars als Picasso het een meesterwerk vonden.Het beeld ‘De lopende man’ is een belangrijk stuk in z’n oeuvre. Rodin had een soort schetsmatige stijl en hij hield van onaffe beelden (dit beeld is bijvoorbeeld zonder hoofd of armen maar met een zeer aanwezige torso en gespierde benen). Hij vond het niet erg als het maakproces (bijv. gietnaden) zichtbaar bleef en het oppervlakte ruw was. Hij deinsde er ook niet voor terug zijn creaties door een toen zeer ongebruikelijke assemblagetechniek (eerder gemaakte onderdelen van beelden) te creëren. |
|
|
|
|
|