In de eerste zaal, De Balzaal/The Ballroom zegt hij: ‘Het magische moment van schoonheid is als een jurk in beweging komt’. Door beweging, bijvoorbeeld bij dansen, ontstaat de magie van de schoonheid. Hij construeert ze zo – bijvoorbeeld door de rok van boven zwaarder te maken dan vanonder – dat er bij de minste beweging een illusie ontstaat van een ‘vloeiend slow motion effect’.
De draagster moet daar wel wat voor over hebben, sommige jurken dragen zo’n zeven kilo borduurwerk met zich mee.
De beweging in deze zaal wordt gedemonstreerd door een soort draaimolen die gestaag rond gaat met de kleding.
Met zijn borduurwerk, gebruik van diverse materialen en lagen toont hij grote ambachtelijkheid en fantasie. Hij tovert met kralen, gaat een trompe-l’oeil van een plooi niet uit de weg en jongleert met een diversiteit aan decoratieve toevoegingen. Een voorbeeld: hij maakt een witte zijden jurk met een kralenborduursel van vogeltjes, huisjes en poppetjes.
Bijna alles is druk bewerkt. Het is als het ware zijn handelsmerk geworden.
In dit eerste gedeelte van de expositie zijn de woorden eenvoud en ingetogenheid de laatste die bij je opkomen. This is fashion to impress, niet voor gewone mensen. ‘Taminiau is niet per se modieus, hij ontwerpt niet voor de massa maar ontwerpt exclusieve kleding voor vermogende dames’ las ik ergens.
Hij kleedt niet alleen Koningin Maxima maar ook popsterren, bijvoorbeeld Lady Gaga.
Het is een verhaal van alle tijden, een bovenlaag kan zich excessief en duur kleden, de doorsnee burger kijkt er met nieuwsgierigheid en bewondering naar. |