Back to Blog
Illustratie over (semi-)overheid in Nieuwsbrief 14

Met de (semi)overheid als vriend heb je geen andere vijanden nodig (Nieuwsbrief 14, febr. 2016)

Als ondernemer heb je hoe dan ook met de overheid en semi overheid te maken.Daar wordt je maar zelden blij van. Vandaar dat wij wel eens verzuchten Als de overheid je vriend is, heb je geen vijanden meer nodig.

Zijn sloffende manier van lopen en zijn vaal grijze uiterlijk – zelfs de feminiene zilveren sieraden zijn machteloos – doen al het ergste vermoeden. Maar je mag geen vooroordelen hebben.
We zijn gedwongen afgereisd naar zo’n vesting van een semi-publieke instelling, waar je als ondernemer niet omheen kunt.
Na de aanmelding bij de receptie, krijg je een nummer en wordt je opgehaald door een medewerker naar zijn bureau in deze kantoortuin (altijd nog beter dan zo’n neurotisch verspringende nummertjes bord met het loketnummer).

We hadden van te voren een formulier uitgeprint en ingevuld en dachten er verstandig aan te doen het vast in de bus te doen van deze would-be huiskamer voor ondernemers.
Maar dat bleek nou net niet de bedoeling.

Want eenmaal aan het bureau van eerder genoemde beambte botsten we op een dwangmatige en onverzettelijke regeltjes dwang en een peilloze desinteresse.
Waar ons ingevulde formulier is? Ja, hoe moet hij dat weten. Zo hoort het niet. Het kan wel ergens boven zijn (we zitten op de begane grond, een amateur acteur waardig heft hij de armen machteloos ten hemel). Als we vragen hoe we de zaak kunnen oplossen, maakt hij ons, ingeleid door een diepe zucht, duidelijk dat hij ons niet verder kan helpen. We moesten nog maar eens langskomen.

Omdat ik slecht kan tegen dit soort stand-up Kafka’s, vraag ik – ik moet bekennen geïrriteerd – naar zijn superieur. Hij druipt beledigd af.
Na iets te lange tijd vraagt hij ons te volgen naar een collega in een echte kantoorkamer. Kijken wat ons nu weer te wachten staat. We vrezen het ergste.
Maar de dame in kwestie is vriendelijk, doortastend en oplossingsgericht. Ook sterk, ze zegt niets onvriendelijks over haar collega. Het door ons geposte formulier kan zij wel achterhalen en ze ziet wat er fout is gegaan. Een noodzakelijk mailtje van onze boekhouder kunnen we ter plekke regelen, ontbrekende informatie wordt ingevuld, er worden zelfs persoonlijke ervaringen  uitgewisseld en voor we het weten is de zaak rond en staan we buiten. Zo kan het dus ook.

David
DORIENDAVID

Back to Blog
Translate »