Back to Blog
forecaster Lidewij Edelkoort

Na Corona: het lonkend perspectief volgens Lidewij Edelkoort (Nieuwsbrief no. 30,. mei 2020)

Column David

Het lonkend perspectief

Hoewel de pandemie nog geenszins voorbij is, wordt er al druk gespeculeerd over hoe de wereld er na Corona uit zal zien. Wat wordt het nieuwe normaal? Velen verwachten (en hopen?) dat de wereld er anders uit zal zien na de pandemie en het verwachte vaccin. Iedereen heeft zijn eigen wensdromen.
Gerept wordt over andere en meer bewuste manieren van verplaatsen, vrijetijdsbesteding (waaronder vakanties), kleding, werken, onderwijs, consumeren en voedsel.
Forecasters, (zelfbenoemde) zieners en goeroes presenteren hun visie of visioen.

Voor wat betreft de mode kun je niet heen om trend forecaster Lidewij Edelkoort.

Lidewij Edelkoort

Lidewij (zie Nouveau.nl) stelt dat Corona een kantelpunt is en de wereld zal redden: ‘Ik denk dat we erg dankbaar zouden moeten zijn voor het virus, omdat het wel eens de reden kan zijn dat we als soort overleven,’ aldus Lidewij tijdens Design Indaba in Kaapstad. De trendwatcher ziet Covid-19 als een ‘ontnuchterende kracht die onze honger als consument en onze jetsettende gewoonten zal temperen’.
Lidewij Edelkoort in Nouveau.nl

Maar als het virus is uitgedoofd, lonkt volgens Edelkoort Utopia. “Er zijn zoveel mogelijkheden,” zegt ze. “Het is vreemd, maar ik kijk er naar uit.”

Lidewij is zich ervan bewust dat het coronavirus een ramp is voor het bedrijfsleven, vooral wat betreft de aanvoer van goederen uit China. Maar als het virus is uitgedoofd, komt er volgens haar ruimte voor innovaties, maar ook voor herwaardering van het plaatselijke. Vastzitten in de eigen woonplaats kan volgens haar een revival betekenen van kleine ambachten en respect voor lokaal gemaakte goederen.

Het zal niet verbazen dat vooral dat laatste ons (en onze klanten) erg aanspreekt.

Je kan een hoop van haar vinden maar ze was wel een van de eersten die behalve de ellende positieve vooruitzichten zag. Zonder ons  overdreven illusies te maken, sluiten wij ons daar graag bij aan.

Al jarenlang klinken er geluiden (ook van ons, zie Nieuwsbrieven o.a. ‘Bangladesh Bastards’ uit 2014 en ‘The Road to hell ‘ uit 2020) om te stoppen met die krankzinnige ratrace van nieuwe mode, het is vervuilend, uitputtend, misleidend quasi vernieuwend en uiteindelijk onbevredigend. Geholpen door marketing (oftewel commercieel liegen) en beïnvloeding (door influencers en andere commerciële neppers) wordt de productie opgevoerd en het geld uit de zakken geklopt. Verspilling en uitbuiting zijn aan de orde van de dag.

Al het heil zal niet komen van de kleine ambachtslieden en de lokale economie maar de eerder genoemde bewustere keus zou al een hele verbetering zijn.

Een deel van onze klanten maakt al van die bewuste keuzes.

Ze kiezen voor onze persoonlijke benadering, overleggen over aanvullingen van hun garderobe, waarbij er samenspraak is over model, stof en kleur. Aanpassingen (ook naderhand) zijn altijd mogelijk. Kleine reparaties en onderhoud behoren tot de service. De kleding gaat op deze manier veel langer mee en wordt niet zelden jarenlang met plezier gedragen.

We hebben ervaring met het meedenken over specifieke beroeps eisen (bijv. van musici of diplomaten) en ook de afstemming van kleding voor speciale gelegenheden en het kleden van meerdere gasten voor dezelfde gelegenheid hoort bij ons metier.

Gelukkig merken we dat er weer een eerste begin is. Afspraken worden hernieuwd, voorzichtig komen er nieuwe opdrachten. Met hulp van u en nieuwe klanten kan het weer als vanouds worden of beter. Vandaar de titel: ‘With a little help from our friends‘.

,

Back to Blog
Translate »