Back to Blog
Yves Saint Laurent met een model

Blog David: De residentie van YVES SAINT LAURENT, Nieuwsbrief no. 37, sept. 2022

Voor het mooie hadden we eerder in het jaar naar Parijs moeten gaan. Behalve dat het dan misschien wat minder warm en benauwd zou zijn, werd in de eerste helft van het jaar gevierd dat het 60 jaar geleden was dat Yves Saint Laurent zijn eerste haute-couture-show had. Zes Parijse musea brachten voor een half jaar een eerbetoon aan deze grote Franse modeontwerper.

De Fransen vergeten hun helden niet en weten hoe ze te vereren. Als dan ook nog het machtige Fondation Pierre-Bergé (Pierre-Bergé was bij leven zijn partner en zakelijke steunpilaar) initiatiefnemer is, kun je spektakel verwachten.

Wij waren toen niet in de gelegenheid om naar Parijs te gaan en bezochten daarom nu de langst blijvende tentoonstelling in zijn ‘oude residentie’, het grote herenhuis Musée Yves Saint Laurent aan de Rue Marceau 5 niet ver van de Arc de Triomphe.

Deze expositie was eigenlijk een aanvulling op de andere vijf exposities: het omvat het archiefmateriaal van het modehuis dat door beiden (Yves en Pierre) bewaard is,

Het is jammer dat we de rest  gemist hebben maar we zijn de laatsten die mogen klagen. In 2011 bezochten we een grote overzichtstentoonstelling van YSL in het Petit Palais in Parijs en in 2019 genoten we van een bezoek aan zijn ‘optrekje’’ het Yves Saint Laurent Museum in Marrakech met de prachtige Majorelle-tuinen (zie Nieuwsbrief 27, okt 2019).

Ons hotel is in het 17e arrondissement, na een halfuurtje fietsen, komen we aan bij de stadsvilla. Het is zo’n gebouw waar je geïmponeerd door wordt of je wilt of niet. Alles straalt chic uit, de hal met kroonluchter, de trap, de zalen. De wetenschap dat de grote meester hier bijna 30 jaar werkte omringd door mode-vakmensen helpt ook een handje.

Helemaal bovenin is zijn atelier, er zijn nog niet zoveel toeristen en je verwacht dat hij zo de monumentale trap af zal lopen.

Je vindt in dit museum bij deze expositie helaas geen mooie couture stukken maar wat je wel vindt zijn alle aspecten van zijn ontwerp-werkwijze. Zeg maar de documentatie van het ontwerpproces. In de eerste plaats de ontwerp tekeningen, het zijn er honderden want hij ontwierp alles op papier. Volgens bronnen deed hij dat non-stop en met vier collecties per jaar met honderden nieuwe creaties is er wat te exposeren. Verder zijn er patronen, proefmodellen toiles (eerste uitvoering in eenvoudige stof) en polaroids. Mallen voor schoenen en hoeden en honderden knopen maken het beeld compleet. Zoveel herkenbaars, zeker voor Dorien, zij geniet.

De werkruimte van YSL, boven is zoveel mogelijk in tact gelaten, het is er groot en licht met veel boeken en stofrollen en allerlei ander beeldmateriaal. Het is sober maar inspirerend!

Back to Blog
Translate »