Back to Blog

Industrial and Urban Poetry, nieuwe collectie shawls, Nieuwsbrief no. 06, sept. 2014

DORIENDAVID heeft een nieuw project: sjaals met als thema ‘Industrial and Urban Poetry’, unieke, zelf ontworpen, digitaal bedrukte zijden of wollen sjaals (eventueel met bijbehorend pochet) voor mannen en vrouwen.

[ultimate_spacer height=”30″]

Voor wie het aandurft kleding te combineren met een sjaal met afbeeldingen van ijzeren raderen, havenkranen, een detail van een classic Buick of van een kermisattractie. Te dragen als statement bij ‘nette’ kleding of juist quasi nonchalant.

Unieke foto’s in de serie‘Industrial and Urban Poetry’ laten de onverwachte schoonheid zien van wat de mens industrieel heeft voortgebracht.
Schoonheid die soms overduidelijk is maar vaker zit in een bepaalde lichtval, uitsnede, compositie of  detail. Samen vormen ze een gedicht. Iedere sjaal heeft een eigen titel en kan gecompleteerd worden met een bijbehorend pochet.

DORIENDAVID ontwerpt en vervaardigt al vele jaren couture kleding (www.doriendavid.com). In deze exclusieve sjaals komt hun liefde voor mode, vormgeving en  passie voor fotografie en dichtkunst samen.

Interview met David over nieuwe sjaals in de serie Industrial and Urban Poetry

In de taxi van het vliegveld naar de studio van DORIENDAVID vraag ik de taxichauffeur wat voor soort straat de Van Oldenbarneveltstraat eigenlijk is. Hij heeft er een duidelijke mening over: ‘Vroeger was het een leuke straat met gewone winkels, zoals een stofzuigerzaak, een houtzaak, ja zelfs een autowasserij. Maar sinds de modemaffia het geleidelijk aan overgenomen heeft, is het een yuppenstraat. Eigenlijk kom ik er nooit meer’.

Zo dat is duidelijke taal, maar als we de straat ingereden zijn, zie ik dat het allemaal wel meevalt. Wat waar is, is dat de bekende winkelketens die je overal ziet, hier gelukkig ontbreken en de betere modezaak hier goed vertegenwoordigd is.

David en Dorien zijn de eigenaren van DORIENDAVID Couture en ze verkopen al jaren een eigen ontworpen collectie couture, vooral bruidskleding en feestelijke kleding. Alles op maat en in een stof naar keuze, maar daar kom ik niet voor. Ik kom voor die sjaals met die intrigerende omschrijving ‘Industrial and Urban Poetry.’

Als ik David vraag waarom ze naast couture kleding voor vrouwen ook luxe sjaals zijn gaan ontwerpen voor vrouwen én mannen zegt hij dat ze iets in de collectie wilden hebben dat net zo eigenzinnig en mooi is als de zelf ontworpen collectie en daar een goede aanvulling op is:

[ultimate_spacer height=”30″]

‘Onze liefde voor mode, vormgeving en passie voor fotografie en dichtkunst komen samen in dit product. Maar het is natuurlijk ook leuk dat we nu iets exclusiefs en stoers voor mannen in de collectie hebben’.

[ultimate_spacer height=”30″]

Ze zijn gemaakt van pure zijde of wol en ze kunnen gecompleteerd worden met een bijpassend zijden pochet. Voor de eerste serie is een selectie gemaakt van twaalf ontwerpen.
Ik merk op dat de liefde voor mode en vormgeving niet verrassend is, maar de fotografie en  dichtkunst moet hij wat toelichten. De afbeeldingen die voor de digitaal gedrukte sjaals gebruikt zijn, blijken David’s eigen unieke foto’s te zijn, soms een uitsnede, soms bewerkt. Beelden kunnen een poëtische lading hebben, vindt hij.

Daarnaast zijn er de titels van de sjaals en pochets, vaak delen van songteksten of andere opmerkelijke taaluitingen. Wat te denken van ‘Wonder how your engine feels’ voor een sjaal met de stalen raderen van een machine en ‘The curse of curves’ voor een sjaal met een golvend lijnenspel van glanzend metaal voor spiegelend glas. De eerste duidelijk geënt op een industriële machine de andere op urbane architectuur.

Een derde aspect dat niet onvermeld moet blijven is de relatie die hun geboortestad Rotterdam heeft met de dichtkunst zoals die al jaren een podium krijgt bij Poetry International. Welke andere stad heeft op z’n gemeentelijke vuilniswagens een dichtregel staan, en is een neon dichtregel als ‘Alles van waarde is weerloos’ zo ingeburgerd? ‘Het ogenschijnlijk rauwe en ruwe Rotterdam vindt troost in dichtregels. Spannend toch?

De vraag kan natuurlijk niet uitblijven of dit dan typisch Rotterdamse sjaals zijn. David vindt dat de beeldtaal van de sjaals internationaal is, ze misstaan niet in bijvoorbeeld New York, Rome of Sjanghai, maar hij zegt wel:’Je kunt de jongen wel uit Rotterdam halen, maar Rotterdam uit de jongen halen lukt niet!’. En dat zie je misschien wel terug in de sjaals.

Verder pratend over het thema van deze serie sjaals en pochets zegt hij dat hij graag de onverwachte schoonheid wil tonen van wat de mens industrieel heeft voortgebracht. Schoonheid die soms overduidelijk is maar vaker zit in een bepaalde lichtval, compositie of detail. Deze elementen tezamen vormen een beeldgedicht.

‘Industrieel and urban’ moet je in de ruime zin van het woord zien. Het kunnen producten zijn die ooit in een fabriek of werkplaats zijn gemaakt maar ook architectonische of stedenbouwkundige zaken. Verbindend element is de vervaardiging door mensen. Dit keer geen decoratie met bloemetjes en beestjes zoals je zo vaak ziet maar zogenaamd zielloze objecten. Er zijn waarschijnlijk miljoenen van dit soort ‘natuur-thema’ sjaals, van Hermes sjaals tot Xenos sjaals, mooi of lelijk, statusverhogend of puur functioneel. Maar hier geldt ‘Behalve de stof zijn onze sjaals 100% niet natuurlijk’.

Over de toekomstige klant hebben David en Dorien een duidelijke mening:

[ultimate_spacer height=”30″]

‘Je moet het aandurven je kleding te combineren met een sjaal met ijzeren raderen, een classic Buick, een kermisattractie of havenkranen. Draag het als statement bij ‘nette kleding’ of juist quasi nonchalant’.

[ultimate_spacer height=”30″]

De een kiest voor puur zijde de andere misschien voor pure wol. Het lokt bijna zeker verbaasde of nieuwsgierige reacties uit.

Het moet gezegd, dit is geen standaardproduct. Dit is van deze tijd, stoer en elegant, uniek in z’n soort en onmiskenbaar eigenzinnig, passend in de DORIENDAVID traditie. Ook niet onbelangrijk is dat ze verkocht worden in een fraaie cadeauverpakking met een overzicht van de hele serie.

Resten nog wat feitelijkheden
De afmeting van de sjaals is ca. 1.75 x 0.45 meter voor de zijden sjaals en ca. 2.00 x 0.45 voor de wollen sjaals. De pochets zijn van zijde en zijn ca. 0.35 x 0.35 meter.
Verpakt in cadeau-verpakking.

De sjaals kosten Euro 195,- (ca.$ 245) en de pochets Euro 35,- (ca. $ 45). Bij aankoop van beide Euro 225,- (ca. $ 280)

Naast de verkoop via de site zullen goede verkooppunten gezocht worden bijv. exclusieve winkels, musea en hotels. Dorien en David staan open voor voorstellen.

Back to Blog
Translate »