Back to Blog
DORIENDAVID blog over Bauhaus Berlijn

Bauhaus Archiv-Berlijn: een Déjà vu gevoel, blog David, Nieuwsbrief no. 19, mei 2017

Bij een eerder bezoek stond het al op het programma maar was verrassenderwijs gesloten op dinsdag en open op maandag.
Het is een kort bezoek op deze maandag want eigenlijk beperkt de expositieruimte over de Bauhaus beweging zich tot een zaaltje. Veel foto’s  (maak zelf geen foto’s want dan wordt je net als ondergetekende op z’n Duits vriendelijk doch vermanend en dwingend toegesproken) een aantal bekend voorkomende objecten, that’s it. Alleen bij nadere bestudering blijkt het historisch belang van Bauhaus: meubelstukken (o.a. klapstoelen), gebruiksvoorwerpen (van deurkruk tot kurkentrekker), architectonische ontwerpen (de Rotterdamse Van Nelle fabrieken van Brinkman en Van der Vlugt moten er op geïnspireerd zijn) alles zowel strak van lijn en eenvoudig van vorm als efficiënt en elegant zijn. Een eerlijke materiaalkeuze en als het even kon nog multifunctioneel. Uitgangspunten die wij graag omarmen.

Brinkman en van der Vlugt Van Nellefabriek, zie column Bauhaus
De Van Nelle fabriek in Rotterdam

Even wat name-dropping. Je komt bekende namen als  Walter Gropius, Marcel Breuer, Ludwig Mies van de Rohe, Paul Klee, Kandinsky en de Nederlanders Theo van Doesburg en Piet Mondriaan van de De Stijl tegen.

De achterliggende gedachte van deze lieden was dat ‘als mensen in luchtige, zonnige ruimtes kunnen wonen, in simpele woonblokken zonder enige versiering, ze als vanzelf anders zouden gaan leven, meer solidair en gelukkig’.

Hoe de geschiedenis korte metten kan maken met ideële denkbeelden ben je nu geneigd te denken.

In de andere zaal is 30 jaar werk te zien van de Engelse ontwerper Jasper Morrison. Een uitstalling van door hem ontworpen commerciële massaproducten (doet soms een beetje aan Ikea denken maar dan op Alessi-niveau en prijsstelling). Dat hij wel erg veelzijdig is, blijkt wel uit de tram die hij voor Hannover ontwierp.

Back to Blog
Translate »